woensdag 20 februari 2013

De Maas Rivier - Kaart

Kaart Maas rivier, stroomgebied: Rijksoverheid
De Maas is een rivier in West-Europa. De rivier ontspringt in Frankrijk, stroomt daarna door België en mondt in Nederland uit in de Noordzee. De Franse naam voor de rivier is Meuse.

De Maas heeft een lengte van 925 kilometer. Hiervan ligt 492 kilometer in Frankrijk, 194 kilometr in België en 239 kilometer in Nederland. De rivier heeft een stroomgebied van ongeveer 33.000 km2.

In Nederland is de Maas de meest zuidelijke van de grote rivieren. De rivier mondt ten westen van Rotterdam in de Nederlandse rivierdelta uit in de Noordzee.

Maas in Frankrijk
De Maas ontspringt in Pouilly-en-Bassigny, op 409 meter hoogte, op het Plateau van Langres in het noordoosten van Frankrijk. Vervolgens stroomt de rivier in noordelijke richting door de Franse Ardennen.

De rivier stroomt in Frankrijk door de steden Verdun, Sedan en Charleville-Mézières.

Vanaf Sedan is de Maas bevaarbaar. Ten noorden van Sedan is een kanaal naast de rivier gegraven.

Zijrivieren in Frankrijk zijn onder meer de Chiers en de Semois.

Maas in België
Na het passeren van de Franse Ardennen stroomt de rivier in Givet, ten zuiden van Dinant, het Belgische deel van de Ardennen binnen.

De Maas buigt vervolgens bij de stad Namen, waar de rivier de Samber in de Maas stroomt, af naar het oosten. Via de plaatsen Andenne en Hoei bereikt de rivier de stad Luik.

In België is door de afmeting van sluizen die parallel liggen aan de rivier beroepsvaart mogelijk.

De belangrijkste zijrivieren in België zijn de Viroin, Samber, Méhaigne, Jeker, Lesse, Bocq, Hoyoux en de Ourthe met de Vesder.

Het Albertkanaal verbindt de Maas met Antwerpen

Maas in Nederland
De Maas bereikt Nederland bij de plaats Wezet. De rivier vormt vervolgens tot Maastricht de grens tussen de Belgische provincie Luik en de Nederlandse provincie Limburg.

De Nederlandse stad Maastricht ligt op beide oevers van de rivier

Na Maastricht vormt de Maas de grens tussen Belgisch Limburg en Nederlands Limburg. Dit deel van de Maas wordt aangeduid als de Grensmaas en ligt tussen Maastricht en Smeermaas-Kessenich.

Omdat de Maas hier veel bochten heeft zijn er voor de scheepvaart kanalen langs gegraven, zoals de Zuid-Willemsvaart, het Julianakanaal en het Lateraalkanaal.

Ongeveer 5 kilometer van Maaseik stroomt de rivier ten noorden van Eijsden Nederland binnen. Hier is de rivier ook weer bevaarbaar.

De Maas stroomt vervolgens vlak langs de grens met Duitsland. Bij het plaatsje Arcen, bij de stad Venlo, ligt de meest oostelijke bocht in de rivier.

De rivier vormt vanaf Geijsteren de grens met de provincie Noord-Brabant vormen. Vanaf Mook vormt de Maas de grens met de provincie Gelderland. Voorbij Boxmeer maakt de rivier een ruime bocht in westelijke richting.

Naast de stad ‘s-Hertogenbosch liggen er nog een aantal oude vestingstadjes aan de rivier. Dit zijn Grave, Ravenstein, Megen en Heusden.

De Maas stroomt vervolgens in westelijke richting via de Bergsche Maas en de Amer naar het Hollandsch Diep.

Oude Maas
De Oude Maas loopt van Dordrecht via Zwijndrecht en Spijkenisse naar Vlaardingen. De Oude Maas komt hier samen met de Nieuwe Maas in de Nieuwe Waterweg.

Maasplassen
De Maas heeft in Limburg in de loop van de geschiedenis veel grind afgezet. Door de winning van dit grind zijn de uitgestrekte Maasplassen ontstaan, die populair zijn voor de watersportrecreatie.

Steden aan Maas
Steden aan de Maas in Frankrijk zijn Neufchâteau, Commercy, Verdun, Sedan, Charleville-Mézières, Nouzonville, Revin, Givet.

In België liggen aan de rivier de plaatsen Dinant, Namen (Namur), Andenne, Hoei (Huy), Luik (Liège), Maasmechelen.

Een aantal steden in Nederland aan de Maas zijn Maastricht, Roermond, Venlo.