vrijdag 22 februari 2013

Oude Maas - Kaart

Kaart Oude Maas: Rijkswaterstaat
De Oude Maas is een rivier in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De rivier heeft een lengte van 30,2 kilometer en een breedte van 180 tot 340 meter. De gemiddelde diepte is 9,45 meter beneden NAP.

De rivier begint in het stedelijk gebied van Dordrecht en Zwijndrecht en stroomt via Spijkenisse naar Vlaardingen. Na Zwijndrecht volgt de rivier een vrij open gebied, met op beide oevers uiterwaarden.

De Oude Maas vormt de verbinding tussen de Merwede en de Nieuwe Maas. De rivier komt bij Vlaardingen samen met de Nieuwe Maas in de Nieuwe Waterweg. De rivier stroomt door het stedelijke gebied en het industriegebied van Rotterdam.

Het Eiland van Dordrecht, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten liggen stroomafwaarts aan de zuidoever van de rivier. Het eiland IJsselmonde ligt op de noordoever.

Via het 25 kilometer lange Hartelkanaal geeft de Nieuwe Maas toegang tot Europoort en de Maasvlakte. Het Spui verbindt de rivier met het Haringvliet.

De rivier heeft als zijrivieren het Spui en de Dordtsche Kil.

De Hogesnelheidslijn Zuid (HSL-Zuid) passeert de Oude Maas door een tunnel die een lengte heeft van 2.500 meter.

De rivier wordt intensief en met hoge snelheden bevaren door de beroepsscheepvaart.

Geschiedenis
De Oude Maas vormde vroeger de monding van de Maas. Sinds de Bergsche Maas is gegraven en de Afgedamde Maas is afgesloten vormt de Oude Maas alleen nog de loop van de rivier de Rijn die tot aan de monding stroomt.

De vaargeul in de Oude Maas is na de Tweede Wereldoorlog geschikt gemaakt voor de groeiende scheepvaart.

Waar dat noodzakelijk was werd de vaargeul dieper gemaakt, er werden splitsingspunten aangepast.

Ook werden terreinen die buiten de dijk lagen aan het stroomgebied van de rivier bij de hoogste waterstanden (winterbed) onttrokken, waardoor een zogenoemd winterbed voor de rivier ontstond.

Steden en plaatsen aan Oude Maas
Een aantal steden en plaatsen aan de Oude Maas zijn Dordrecht, Zwijndrecht, Puttershoek, Heerjansdam, Barendrecht, Heinenoord, Oud-Beijerland, Rhoon, Poortugaal, Hoogvliet, Spijkenisse.

woensdag 20 februari 2013

De Maas Rivier - Kaart

Kaart Maas rivier, stroomgebied: Rijksoverheid
De Maas is een rivier in West-Europa. De rivier ontspringt in Frankrijk, stroomt daarna door België en mondt in Nederland uit in de Noordzee. De Franse naam voor de rivier is Meuse.

De Maas heeft een lengte van 925 kilometer. Hiervan ligt 492 kilometer in Frankrijk, 194 kilometr in België en 239 kilometer in Nederland. De rivier heeft een stroomgebied van ongeveer 33.000 km2.

In Nederland is de Maas de meest zuidelijke van de grote rivieren. De rivier mondt ten westen van Rotterdam in de Nederlandse rivierdelta uit in de Noordzee.

Maas in Frankrijk
De Maas ontspringt in Pouilly-en-Bassigny, op 409 meter hoogte, op het Plateau van Langres in het noordoosten van Frankrijk. Vervolgens stroomt de rivier in noordelijke richting door de Franse Ardennen.

De rivier stroomt in Frankrijk door de steden Verdun, Sedan en Charleville-Mézières.

Vanaf Sedan is de Maas bevaarbaar. Ten noorden van Sedan is een kanaal naast de rivier gegraven.

Zijrivieren in Frankrijk zijn onder meer de Chiers en de Semois.

Maas in België
Na het passeren van de Franse Ardennen stroomt de rivier in Givet, ten zuiden van Dinant, het Belgische deel van de Ardennen binnen.

De Maas buigt vervolgens bij de stad Namen, waar de rivier de Samber in de Maas stroomt, af naar het oosten. Via de plaatsen Andenne en Hoei bereikt de rivier de stad Luik.

In België is door de afmeting van sluizen die parallel liggen aan de rivier beroepsvaart mogelijk.

De belangrijkste zijrivieren in België zijn de Viroin, Samber, Méhaigne, Jeker, Lesse, Bocq, Hoyoux en de Ourthe met de Vesder.

Het Albertkanaal verbindt de Maas met Antwerpen

Maas in Nederland
De Maas bereikt Nederland bij de plaats Wezet. De rivier vormt vervolgens tot Maastricht de grens tussen de Belgische provincie Luik en de Nederlandse provincie Limburg.

De Nederlandse stad Maastricht ligt op beide oevers van de rivier

Na Maastricht vormt de Maas de grens tussen Belgisch Limburg en Nederlands Limburg. Dit deel van de Maas wordt aangeduid als de Grensmaas en ligt tussen Maastricht en Smeermaas-Kessenich.

Omdat de Maas hier veel bochten heeft zijn er voor de scheepvaart kanalen langs gegraven, zoals de Zuid-Willemsvaart, het Julianakanaal en het Lateraalkanaal.

Ongeveer 5 kilometer van Maaseik stroomt de rivier ten noorden van Eijsden Nederland binnen. Hier is de rivier ook weer bevaarbaar.

De Maas stroomt vervolgens vlak langs de grens met Duitsland. Bij het plaatsje Arcen, bij de stad Venlo, ligt de meest oostelijke bocht in de rivier.

De rivier vormt vanaf Geijsteren de grens met de provincie Noord-Brabant vormen. Vanaf Mook vormt de Maas de grens met de provincie Gelderland. Voorbij Boxmeer maakt de rivier een ruime bocht in westelijke richting.

Naast de stad ‘s-Hertogenbosch liggen er nog een aantal oude vestingstadjes aan de rivier. Dit zijn Grave, Ravenstein, Megen en Heusden.

De Maas stroomt vervolgens in westelijke richting via de Bergsche Maas en de Amer naar het Hollandsch Diep.

Oude Maas
De Oude Maas loopt van Dordrecht via Zwijndrecht en Spijkenisse naar Vlaardingen. De Oude Maas komt hier samen met de Nieuwe Maas in de Nieuwe Waterweg.

Maasplassen
De Maas heeft in Limburg in de loop van de geschiedenis veel grind afgezet. Door de winning van dit grind zijn de uitgestrekte Maasplassen ontstaan, die populair zijn voor de watersportrecreatie.

Steden aan Maas
Steden aan de Maas in Frankrijk zijn Neufchâteau, Commercy, Verdun, Sedan, Charleville-Mézières, Nouzonville, Revin, Givet.

In België liggen aan de rivier de plaatsen Dinant, Namen (Namur), Andenne, Hoei (Huy), Luik (Liège), Maasmechelen.

Een aantal steden in Nederland aan de Maas zijn Maastricht, Roermond, Venlo.

Nieuwe Maas bij Rotterdam - Zuid-Holland Kaart

Kaart Nieuwe Maas: Rijkswaterstaat
De Nieuwe Maas is een rivier in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De vaarweg heeft een lengte van 24 kilometer en een breedte van 265 tot 465 meter.

De rivier stroomt van Vlaardingen via Pernis, Schiedam en Rotterdam naar Krimpen aan de Lek. De Nieuwe Maas doorkruist zo de Rotterdamse regio die een van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland is.

De Nieuwe Maas begint ter hoogte van Slikkerveer, waar de rivieren de Lek en de Noord samenkomen, en eindigt bij de monding van de Oude Maas.

De Hollandsche IJssel mondt ter hoogte van Kralingseveer, voor de Van Brienenoordbrug, uit in de Nieuwe Maas. Meer ten westen liggen de zijrivieren de Rotte en de Schie.

De rivier vormt een belangrijk onderdeel van de Rotterdamse Waterweg, die ook de Nieuwe Waterweg en Het Scheur omvat.

Langs de rivier ligt het grote haven- en industriegebied de Botlek.

Belangrijke bruggen over de rivier zijn de 1e en 2e Van Brienenoord Boogbrug en de Erasmusbrug.

Vaarwegen die op de Nieuwe Maas aansluiten zijn de Oude Maas, Hollandse IJssel, Rotte, Schie.

Geschiedenis
De St. Elizabethsvloed van 1421 was een ingrijpende gebeurtenis voor de loop van de benedenrivieren in het westen van Nederland.

De Waal en de Maas kregen door de overstromingsramp meer zuidelijk gelegen zeegaten naar zee.

Alleen het water dat aangevoerd werd door de Lek stroomde nog door de meest noordelijke geul. Deze geul werd later de Nieuwe Maas genoemd.

Oorspronkelijk liep de Nieuwe Maas verder door het huidige Botlek-gebied, langs Brielle, naar de Noordzee.

Door de verzanding van de monding van de Nieuwe Maas werd voor de scheepvaart in 1872 de Nieuwe Waterweg voltooid.

De oorspronkelijke monding van de Nieuwe Maas werd in 1950 afgedamd.

Tunnels en bruggen
De Nieuwe Maas stroomt door een van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland. Op veel plaatsen zijn daarom tunnels en bruggen gebouwd.

Bruggen en tunnels onder de rivier zijn de Beneluxtunnel, Maastunnel, Erasmusbrug, de Metrotunnel lijn D in Rotterdam, de Willemsspoortunnel, de Willemsbrug, de Van Brienenoordbrug.